[...] r. a 2030 r., a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów (dane WHO są trochę bardziej optymistyczne). Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Zapobieganie cukrzycy typu 2 [...]
Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] w tej grupie odnotowano większy wzrost VO2 max. Grupa trenująca na czczo miała również więcej glikogenu w czasie odpoczynku. „Ale przecież rano mamy bardzo niski poziom glikogenu, więc organizm szybciej korzysta z tłuszczów?” Nieprawda. Wg badań Christopher M. Junga i wsp. zużywamy ok. 480 kcal w ciągu nocy (4.4 kJ/minutę). W [...]
[...] przy nadużywaniu glukozy i insuliny (dożylnie), po urazach, zabiegach chirurgicznych, przy kwasicy kanalikowej itd. Jak widać kulturyści są narażeni także na zbyt niski poziom potasu we krwi, gdyż w większości wypadków w ostatnim etapie przygotowań sięgają po diuretyki (leki odwadniające), które nie oszczędzają potasu. Z kolei insulina od [...]
[...] (dla porównania: norma stężenia kortyzolu o godzinie 16:00 dla osoby dorosłej to max. 359 nmol/L). Dla przypomnienia - w 30-minutowych aerobach (z odcinkami interwałowymi) poziom kortyzolu po zakończeniu pracy wynosił 16,3 nmol/L. Kolejne przykłady prosto z badań naukowych: 30-minutowa praca z intensywnością 89% tętna maksymalnego powoduje [...]
[...] ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że faktycznie jest nieprzyswajalna dla aż 50% Amerykanów. Referencje: Grażyna Jarząbek-Bielecka1, Rafał Czepczyński2, Magdalena [...]
[...] oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również wpływ CoQ10 na stany zapalne i stres oksydacyjny. W pierwszej pracy opisano efektywność CoQ10 w obniżaniu poziomów stresu oksydacyjnego. Przeanalizowano 34 eksperymenty z 2012 uczestnikami i zaobserwowano, że CoQ10 znacząco zwiększa całkowitą zdolność antyoksydacyjną (TAC) i [...]
[...] 30% tłuszczu); REE wynosił 18 kcal dziennie. Dieta VLCHP spowodowała utratę masy mięśniowej, ale to nie koniec złych informacji – spoczynkowy wydatek energetyczny osiągnął poziom ujemny 37 kcal dziennie (czyli nie wydatkowano energii w spoczynku, a wręcz ją magazynowano np. w postaci tkanki tłuszczowej!). Podobne negatywne efekty odnotowano w [...]
[...] (cytryny, pomarańcze, grejpfruty i limonka) i melon są naturalnymi źródłami dietetycznego cytrynianu, a kilka badań wykazało, że te owoce i / lub ich soki mogą zwiększać poziom cytrynianu w moczu. Ryzyko kamicy nerkowej zmniejsza spożywanie wina, piwa i kawy, natomiast zwiększają napoje zakwaszane kwasem ortofosforowym, jak na przykład [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] mogą odpowiadać np. przyswojone wzorce żywieniowe, być może ciężko trenujesz, lubisz jeść słone przekąski jako dodatek do piwa itd. „Masz więcej energii wieczorem”, „Zwykle poziom kortyzolu jest najwyższy w godzinach porannych, a następnie wyrównuje się w ciągu dnia i zmniejsza się na wieczór” - Komentarz: może być 1000 innych przyczyn. Ogólnie [...]
Wbrew obiegowym opiniom pora dnia może determinować wyniki sportowe. Jest to spowodowane m.in. dobowymi wahaniami wielu hormonów (np. najwyższy poziom kortyzolu i testosteronu obserwuje się rano), rano jest wyższy poziom insuliny, wieczorem hormonu wzrostu, a więc w konsekwencji rano lepiej się toleruje węglowodany, wieczorem można mieć wyższą [...]
[...] ale np. dieta Zone dostarcza tylko 36% węglowodanów, 29% tłuszczów i 34% protein – ciężko uznać ją za wysokotłuszczową! Podaż od 15 do 30% tłuszczów uznaje się za poziom normalny, standardowy, zalecany dla każdego. Pewne kontrowersje budzą typowe diety, gdzie dostarcza się ponad 50% energii w postaci tłuszczów. Diety Paleo ciężko uznać [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
Artykuł powstał w celu wskazania sposobu diagnostyki i możliwości leczenia zespołu policystycznych jajników, który może dotykać nawet co piątej kobiety w wieku reprodukcyjnym. Coraz częściej spotykam panie, które mają PCOS i pytają, jak dalej postępować, gdzie się udać, co zbadać itd. PCOS został opisany w 1935 r. przez Steina i Leventhala. Ze [...]
[...] komórek pozbywamy się toksyn jest ciągła wymiana białek odnawia się właściwa struktura kości , zwiększa się wytrzymałość tkanki łącznej chrząstek , ścięgien , zwiększa się poziom HDL , obniża się LDL , normalizuje się ciśnienie krwi , poprawia się znacznie pamięć . Przy odpowiednim poście poziom hormonu wzrostu podwyższa się u mężczyzn o 2000 [...]
[...] oparta o wyniki badań, ale domysły i hipotezy. Postanowiłem przytoczyć trochę faktów i być może przy okazji zwalczyć pokutujące mity i wyjaśnić nieporozumienia. Wysoki poziom estrogenów może zmniejszyć moc, pogorszyć osiągi sportowe oraz sprawić, że kobiety będą bardziej podatne na uszkodzenia więzadeł. Dlatego nie tylko kobiety, ale także [...]
[...] treningiem oraz 1,53 pg/mL po treningu (w drugim tygodniu); WZROST. Bez kofeiny (w grupie placebo) uzyskano stężenie IL-10 wynoszące 2,1 pg/mL (w drugim tygodniu), taki sam poziom przed i po treningu. Podsumowanie Bez kofeiny odnotowano adaptację do wysiłku, wyrzut IL-6 był zdecydowanie mniejszy w drugim tygodniu ćwiczeń. Z kolei w grupie 6 mg [...]
[...] 65-75% maksymalnego pochłaniania tlenu, niewystarczająca okazała się podaż 2 g protein na 1 kg masy ciała (co wiele lat temu uważano za niezwykle wysoki i niezdrowy poziom). Co to znaczy? Iż osoby przebiegające od 8 do 16 km dziennie w warunkach dostarczania zbyt małej ilości pokarmu, powinny zjadać o wiele więcej białka. Jeśli dotąd [...]